Daha Önce Hiç Pro Bono’yu Duydunuz mu? İK & İletişim

Kısa kısa

  • 59
    STK
  • 108
    Proje
  • 324
    gönüllüler
  • 1,539
    hour volunteered
  • 7
    şirket
  • 8
    STK özellikli

Tüm can dostlarımıza gönülden teşekkürler

Esin KAYNAĞINIZ

Ustamdan Tuğçe Gülcüler Şahıs Şirketi (Ustamdan)

Kuruluş Tarihi 2014
Web sitesi www.ustamdan.com
İlgi Alanı El Emeği (zanaat), Herkes
Kar amacı güden/Kar amacı gütmeyen Kar amacı gütmeyen
İletİşİm Muge Ulusoy
Denetçi Vedat özer

Misyon ve Vizyon

Ustamdan, Anadolu’da kaybolmaya yüz tutmuş,yüzyıllardır süregelen zanaatları canlandırmak ve devamlılığını sağlamak amacı ile tasarlanmış bir platformdur.

Kurucu iki üyesi Gökçe Gülcüler ve Müge Ulusoy’un 2013 yılında Atlas dergisi ile gittikleri Fıstık Hasadı Şenliği’nde tanıştıkları yemeni ustası ile projenin ilk adımları atılmıştır. 

Ustamdan, Anadolu'yu karış karış gezme tutkusundan doğmuştur ve kaybolmaya yüz tutmuş yerel değerlerin hikayelerini anlatarak büyümektedir. Ustamdan, yerel ekonomiyi kalkındırmak ve el sanatlarını yaşatmak amacıyla Anadolu’nun en iyi ustalarını bir araya getirmeyi amaçlar. 

Fikrin, yerel pazarın sürdürülebilirliğini ve piyasadaki sağlıklı, çevre dostu ürünlerin değerini arttırmak, ürünler ile birlikte yörenin tarihsel ve kültürel değerini aktarmak, dolaylı olarak yöresel turizmi canlandırmak gibi sosyal etkilerinin yanı sıra istihdam oranını arttırmak, ek gelir kaynağı yaratmak, yaşam koşullarını iyileştirmek, ürün pazarını genişletmek ve ülke ekonomisine katkı sağlamak gibi ekonomik getirileri bulunmaktadır.

Yerel el emeği ürünlerin satışlarının yanı sıra, ustaların ve zanaatların hikayelerinin anlatıldığı, ustaların birbirini tanıma imkanı bulduğu bir platform olan Ustamdan, yarattığı çırak fonu ile zanaatların sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlar.

Ustamdan.com internet sitesi aracılığıyla ustaların ürünlerinin satışı gerçekleştirilmektedir. Hikayeli ürün konsepti ile klasik e-ticaret sitesi anlayışından uzaklaşmakta, ürünlerin değeri, ustaların hayatları ve Anadolu’dan gezi notları ile tanıtıcı bir rol oynamaktadır. Böylece e-ticaret altyapısı, müşteriler ile kurulan bağ ile sağlamlaştırılmaktadır.

Sosyal medya hesapları ile güçlendirilen Ustamdan, fotoğraflar, blog yazıları ve videolar ile aktif bir e-ticaret sitesi haline gelmektedir. 

Ustamdan, yarattığı çırak fonu ile sosyal bir girişim olduğunu vurgulamaktadır. Ürün satışlarından gelen karın %10’u çırak yetiştirme fonuna aktarılacaktır. Bu fon, ustalarımızın maddi yetersizlik sebebiyle yetiştiremediği çıraklar için kullanılacak, böylelikle mesleklerin sürdürülebilirliği sağlanacaktır.

Biz Anadolu’daki el sanatlarının sürürdürülebilirliğinin sağlanması ve el sanatları konusundaki bilincin arttırılması için çalışıyoruz. Hedefimiz, el sanatları ile sürdürülebilir yerel ekonomik sistemlerin yaratılmasını sağlayan sosyal inovatif bir kurum haline gelmektir.

Hedef aldığımız 4 tip müşteri kitlemiz bulunmaktadır.

  1. 20-30 yaşları arasında sırt çantasıyla gezmekten hoşlanan, ancak yer ve taşıma sıkıntısı bulunduğu için gezi sırasında eşya satın alamayan, geri döndüğünde dokunduğu,öğrendiği bildiği ürünü satın almak isteyen kişi.
  2. 30-40 yaşları arasında beyaz yaka çalışan. Yurtiçinde ve yurtdışında müşterileri bulunmakta olan, müşterilerine Anadolu’yu yahut belli bir yöreyi anımsatan kaliteli hediyeler almak isteyen ancak bunun için yeterli zamanı bulunmayan, kaliteli el emeği ürünlerinin nerede satıldığını bilmeyen kişi.
  3. 40 yaş ve üstünde, gezmekten hoşlanmayan ya da gezebilecek durumda olmayan ancak el emeği ürünlerine değer veren ve satın alan kişidir.
  4. farklı ürünlere ilgi duyan öğrencilerdir.

Ustamdan ile Microsoft’un düzenlemiş olduğu Startup Weekend Women Ankara yarışmasında ikincilik, Techsoup ve TOG Vakfı’nın düzenlediği Things yarışmasında birincilik, Dünya’daki sosyal girişimlerin yarıştığı Global Social Venture Competition ile Balkanlar, Orta Asya ve Kuzey Afrika’da ikincilik ödülü kazanılmıştır. En iyi 10 sosyal girişimin finalist olarak seçildiği Bilgi Üniversitesi ve Sylvan Laureate Vakfı’nın düzenlediği Bilgi Genç Sosyal Girişimciler yarışmasında yer alan 2014 finalistlerinden biridir.

Hedefimiz Türkiye’de bilinirliğimizi arttırdıktan sonra yurtdısına satış yapmak olacaktır. Yurtdıında yaşayan insanların ürünlerimize olan ilgisi, bizi bu hedefe doğru yönlendirmiştir. İlk hedefimiz ustalarımızın da isteği doğrultusunda satışları arttırmak, ardından zanaatların sürdürülebilirliğini sağlayan çıraklık eğitimlerine katkıda bulunmak olacaktır.

Biz farkındalık yaratmak ve sosyal etkiye katkıda bulunmak amacıyla kurulmuş şirketimizin sosyal girişimcileriyiz.

     

Temel Finansal Figürler ve Metrikler

Ustalarımıza erişim konusunda öncelikle Geleneksel Sanatlar Derneği’ne gittik ve en iyi ustalara ulaşmaya çalıştık.

Şimdiye kadar birbirinden farklı sanatlardan 17 usta ile görüşme şansı edindik.

Profesyonel ürün çekimlerini yaptığımız toplamda 7 adet ustamız bulunmaktadır.

İki öğrenci olmamız dolayısıyla sıklıkla Anadolu’ya yolculuk yapamıyoruz ancak bu yaz büyük bir turla Anadolu’daki ustalara ulaşmayı hedefliyoruz. Bulunduğumuz network ve katıldığımız yarışmalar sayesinde yaklaşık olarak 4000 insana ulaştık.

Gelecek hedeflerimiz arasında ilk 12 ayda 14 ustaya ulaşmak, 2 yıl içinde de 45 ustaya ulaşmak istiyoruz. Bunun yanı sıra 5 yıl içinde 2 çırak yetiştirmeyi hedeflemekteyiz.

Mevcut ana fonlama kaynağı

Ustamdan projesi ile katıldığımız yarışmalardan kazandığımız ödüllerimiz bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Ustamdan projemizle çeşitli kurumlardan burs almaktayız.
Yarışmalar

  • Things-5000$
  • GSVC-1500 ₺
  • Bilgi Genç Sosyal Girişimciler- 3500$

Burslar

  • TRPE Capital - 3000₺ 2014’te
  • Türkiye Girişimcilik Vakfı-6000₺
  • TRPE Capital- 8000₺ 2015’te

Gelecekte ürün satışlarımız ile sürdürülebilir hale gelmeyi hedeflemekteyiz.

Yönetim Kurulu ve Genel Müdür

KurucuMuge Ulusoy
KurucuGökce Gülcüler

Şimdiye kadar gönüllü olmuş arkadaşlar